Miljøarbeidet i departementsfellesskapet avgrenses til den daglige driften av departementene. Miljø er viktig for departementene og regjeringen, og miljøvennlig drift av departementsfellesskapet er en naturlig følge av dette.

Statistikken som presenteres viser progresjonen mot miljømålene, samt prestasjoninnenfor nøkkelområder som EMAS-forordningen pålegger oss og holde oversikt over.

Avfall

I departementsfellesskapet har vi et todelt fokus på avfall. Vi skal minimere total avfallsmengde og kildesortere så mye som mulig av det vi vi produserer.

 
Fig. 1: Totale avfallsmengder
 
Fig. 2: Sammenlagte avfallsmengder
 
Fig. 3: Sammenlagt kildesorteringsgrad
 
Fig. 4: Samlet opplag av regjeringsdokumenter
 
Fig. 5: Gjenbruksprosent på innlevert IKT utstyr
 
Fig. 6: Gjenbruks- og gjenvinningsprosent for IKT-utstyr
 
Fig. 7: Kopipapirforbruk

Flyreiser

Departementsfellesskapets flyreiseleverandør har i overgangen fra 2018 til 2019 endret sin utregningsmetode for klimagassutslipp ved flyreiser. I perioden frem til 2018 benyttet de metoden SAS ved utregning. Tallene for flyreiser og klimagassutslipp for 2019 er utregnet ved bruk av standardmetoden utviklet av det britiske Departement of Environment, Food an Rural Affairs (DERFA). DERFA-metoden tar bedre høyde for størrelse på transportmiddel, reiselengde og reisetid, og øvrig ressursbruk under hele reisen. På denne måten vil det gi et mer presist tall for hvordan våre tjenestereiser belaster miljøet.

Dessverre er det ikke mulig å sammenligne flyreisetall fra 2018 og tidligere med de nye DERFA-tallene. Denne endringen gjør det derfor umulig for oss å vite hvorvidt det er skjedd en reduksjon eller økning i antall reiser i løpet av 2019.

 
Fig. 8: Flyreiser 2019
 
Fig. 9: Utslipp av CO2 fra flyreiser

Videokonferanser

Det er ikke mulig å fastslå hvorvidt bruk av videokonferanser har en direkte sammenheng med utviklingen innen antall flyreiser. Vi tror likevel tilbudet om videokonferanse kan være med på å begrense reisevirksomhet i jobbsammenheng.

Anskaffelser

For å sikre ivaretakelse av samfunnsansvar i nye anskaffelser, gjennomføres det  i oppstarten av en anskaffelsesprosess en risikovurdering av varen/tjenesten som skal anskaffes. I risikovurderingen vurderes sannsynligheten for at anskaffelsen vil ha negative konsekvenser for lønns- og arbeidsvilkår, sosiale og etiske hensyn og/eller klima og miljø. Om dette er tilfelle, skal det stilles krav til leverandørene ved å sette kontraktsvilkår, kvalifikasjonskrav eller tildelingskriterier som forebygger risikoen ved anskaffelsen. 

I 2019 ble 13 anskaffelser risikovurdert og av disse ble 5 vurdert til å være «risikoanskaffelser» av hensyn til miljøpåvirkning. Dette betyr at anskaffelsen innebærer kjøp av varer eller tjenester som kan være miljøbelastende (f.eks. i form av utslipp, ikke-fornybare ressurser, kjemikalier m.m.). I disse 5 anskaffelsene ble det stilt miljøkrav i konkurransene i form av krav til miljøledelsessystem hos leverandørene, krav til egenskaper ved produktet/ytelsen og/eller krav til avfallshåndtering og avhending av produkter. DSS gjennomfører årlige stikkprøvekontroller av ivaretakelse av samfunnsansvar i kontrakter.

Det å vurdere og å fremstille kvantitativt hvorvidt miljøkrav i anskaffelser er gode, er noe vi anser som lite fruktbart. Dermed vil vurderingen av måloppnåelse innenfor anskaffelser forbli en kvalitativ vurdering uten tidsbegrensning gjennomført i et tverrfaglig samarbeid i departementsfellesskapet.

Innkjøp

Departementsfellesskapet har satt som mål å oppnå en miljømerkingsandel på 30 prosent  innenfor produktkategoriene møbler og forbruksartikler

 
Fig. 11: Innkjøp av forbruksartikler
 
Fig. 12: Innkjøp av møbler

Øvrige miljøindikatorer

I tillegg til å holde løpende oversikt over vesentlige miljøaspekt ved departementsfellesskapets drift, krever EMAS forordningen at alle sertifiserte virksomheter skal overvåke utviklingen innenfor forbruk av vann, energi og vår påvirkning på biologisk mangfold.

 
Fig. 13: Vannforbruk
 
Fig. 14: Energiforbruk per kvadratmeter
 
Bygningenes klimafotavtrykk